Hoşgeldiniz  

Mağusa Limanı’nın Kapasitesi 4 Katına Çıkarılabilir

admin | 19 Temmuz 2023 | Genel, KKTC A- A+

Mağusa Limanı’nın Kapasitesi 4 Katına Çıkarılabilir

MÜSİAD Başkanı Ramazan Gündoğdu, Gemikonağı Limanı’nın gerek Mersin Limanı’na uzaklığı gerekse maliyetleri artıracak olmasından dolayı faydalı bir yatırım olmayacağını söyledi.

Katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Gündoğdu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Mağusa Limanı’nın 1960’lı yıllara göre örnek bir liman olduğunu vurgulayan Ramazan Gündoğdu, “Bugünkü haliyle limanın yüzde 40’lık kısmı kullanılabiliyor. Bugünkü teknolojiyle bir çok şey yapılabilir. Bir derinleştirme gemisi ile faaliyetlerini bozmadan, tamamını belli bir sürede derinleştirerek Gazimağusa Limanı’nın kapasitesin 4 katına çıkarabiliriz.” diye konuştu.

Ülkedeki elektrik fiyatlarına da değinen MÜSİAD Başkanı Gündoğdu, “Ana karada elektrik 2 TL’ye satılırken bizde 4 TL ise burada sorgulanması gereken bir şeyler vardır. İlk olarak personel maaşlarına bakmak lazım, sonra yakıt alım bedellerine bakmak gerekir, son olarak da demirbaş ile onarım bakım giderlerini incelemek şarttır. Bu üçünde kaçak yoksa Türkiye ile elektrik ücretlerindeki fark yüzde 100 olmazdı da yüzde 40 olurdu.” dedi.

“Türkiye’de elektrik 2 TL ise burada 2,80 TL olmaydı.” ifadelerini kullanan Gündoğdu “Toplumun sorunu, problem teşkil eden yukarıda belirttiğim 3 kalemi incelememesidir. Baktığımız zaman sorunun adresi orada durmaktadır. Bu bağlamda ada gerçeğinden bakarsak; sudan sonra kablo ile elektrik getirmek yüzyılın projelerinden biridir. KKTC’nin enerji sarmalından kurtulması için de önemli.” diye konuştu.

Ramazan Gündoğdu açıklamalarına şöyle devam etti:

“Anakarada Mersin’e göre limanları düşünmek gerekiyor. Gazimağusa Limanı 114 mil, Girne Turizm Limanı ise 110 mil mesafede ve aralarında pek bir fark bulunmuyor. Bir diğer konuşulan Gemikonağı Limanı ise efektif olmaktan bu manada çok uzak. Eğer bu limanla KKTC’ye hizmet edip mevcut limancılığı geliştirmek hedefleniyorsa son derece yanlış bilgilendirme yapılıyor. Çünkü en az yüzde 50 fazla yakıt harcanacak bir oluşumdan bahsediyoruz. Gemikonağı Limanı’nın 1990’lar da konuşulup, incelenip, olmayacağı ortaya çıkmıştır. Limanın derinliklerinin uygun olmadığı, Mersin’e olan mesafesinin sorun olacağı hem de kuzey batı rüzgarlarından etkilendiği için limancılığın yapılamayacağı ortadadır.”

Gemikonağı’na yatırımın ancak Uzak Doğu’dan Avrupa’ya yapılacak ihracatlar için bir merkez olması durumunda verimli olacağını ifade eden Gündoğdu, “O zaman yatırım yapmaya değer.” dedi. Bölgede yakıt depolara inşa edilerek Doğu Akdeniz’deki gemilere yakıt satışı ile bölgedeki narenciye ihracatı için birer adet iskele yapılmasının mantıklı olacağını ifade etti.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Ajans 392 Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle