Hoşgeldiniz  

Yerel Dinamikler Protokollerin Uygulanmasını Etkiliyor!

admin | 31 Temmuz 2023 | Genel, KKTC A- A+

Yerel Dinamikler Protokollerin Uygulanmasını Etkiliyor!

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkan Vekili ve MÜSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Katıldığı bir programda gündeme dair soruları yanıtlayan Gündoğdu, “Asgari ücret kimseyi memnun eder bir durumda değildir. İthalat yapanları en çok etkileyen dövizin yükselişidir. Buna göre faturayı düzenliyorlar. Ülkede ciddi bir denetim eksikliği var ve guclu bir piyasa denetimi şarttır.” dedi.
Türkiye’de 5 litrelik su fiyatının 12 TL, KKTC’de aynı suyun 38 TL, İngiltere’de ise TL karşılığının 35 TL olduğunu belirten Gündoğdu, “Bu da piyasada denetim eksikliği olduğuna dikkat çekici bir örnek.” dedi.
Bu donemde ekonomide sağlıklı bir yapının oluşması için kayıpların tespitinin yapılması ve Türkiye ile ilişkilerin çok daha sıkı tutulması gerektiğini kaydeden Ramazan Gündoğdu, “Kalıcı çözüm Türkiye ile sürdürülecek ilişkilerde son durum tespiti ile ancak sağlanabilir” dedi.
Gündoğdu, yerel dinamiklerin güçlü yapısının Türkiye ile yapılan protokollerin uygulanmasını olumsuz şekilde etkilediğine de söyledi.
KTTO Başkan Vekili ve MÜSİAD KKTC Başkanı Gündoğdu, her ülkenin öne çıkan sektörleri olduğunu Kuzey Kibristada one cikan sektorlerin turizm,egitim,hizmetler ve ticaret sektorleri oldugunu ancak yinede rekabetçi üretimin olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Ramazan Gündoğdu, “Eğer rekabetçi olacaksınız, sizin rakibiniz aynı zamanda Türkiye’deki ihracatci olacaktır. Kendi sektorumuzde hazira yapilan römorkör inşaatıni satabiliyoruz ama siparişe bağlı yapsak zarar ederiz.
KKTC kosullarindaki maliyetlerle uluslararasi rekabetci piyasalarda ihale yoluyla iş alırsanız zarar edersiniz.” İfadelerini kullandı.
Hizmet sektörleri yanında “Hangi üretim yapılmalı ya da başka şeyler mi yapılmalı?” konusunda bir çalıştay düzenlenerek bunların oturup değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, “Hedef ayagimiza kadar gelen turiste ve dış pazarlara ürün satmaktır, bunun için sektör belirlenmesi çok büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Ramadan Gündoğdu, yeni havalimanının hizmete girmesinin bir başlangıç olacağı inancını taşıdığını ifade ederek, limanlar için ise ayrı bir program gerektiğini vurguladı. Mağusa Limanı’nın kapasitesinin gelecek 50 yila yeterli oldugunu ve istenirse üç dort katına çıkarılabileceğini belirtti.
Ramazan Gündoğdu, Mağusa Limanı’nda bugünkü dolulukların en büyük sebebinin doğru ve kontrollü yöntem uygulanmaması olduğunu söyledi.
Gündoğdu, “Yatırımın bir kısmını paydaslara ve halka açmak özelleştirmede en doğru yöntemdir.” dedi, bu şekilde ilerlenirse özelleştirmeye olan güvensizliğin de azalacağını ifade etti. Öncelikle limanların ihaleye açılması için şartname çıkarılması gerektiğini, bunun için de para gerektiğine vurgu yapan Ramazan Gündoğdu, “Ülkenin şartları önemlidir, paydaşların durumu önemlidir. Ozellestirme olsa bile onceden oldugu gibi liman fiyat belirleme komitesinde devlet ile birlikte limanlarin en buyuk musterisi olan KTTO temsilciside yer almalıdır.” dedi.
KTTO Başkan Vekili ve MÜSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu, KTTO’nun, enterkonnekte sisteme geçilmesi ile ilgili iki ülke tarafından imzalanan protokolün KTTO tarafindan inceleme aşamasında olduğunu belirtti. Gündoğdu, üretenin Türkiye, tüketenin KKTC ve kablo yatırımını yapacak olan özel sektör olduğunu işaret ederek, “Elektrik oradan satın alınıp KKTC’ye fatura mı edilecek, yoksa sadece kablonun kira bedeli mi odenecek ?” sorusunun yanıtınında önemli olduğunu ifade etti.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2020 Ajans 392 Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle